Προς: ΕΟΠΥΥ
Υπ όψιν : Αντιπροέδρου κ. Γεωργακόπουλου Παναγιώτη

Κοιν : 1. Υπουργό Υγείας
κ. Ξανθό Ανδρέα
2. Αναπληρωτή Υπουργό
κ. Πολάκη Παύλο
3. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
κ. Μπερσίμη Σωτήριου
4. ΠΙΣ
5. Ιατρικούς Συλλόγους
6. Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις

Θέμα: Κλήσεις Ιατρών σε απολογία – Απάντηση σε επιστολή Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ

κ. Αντιπρόεδρε,

Λάβαμε την απάντησή σας στην από 23/4/2018 επιστολή μας με την οποία αναφέρεται ότι οι κλήσεις Ιατρών για έγγραφες εξηγήσεις γίνονται βάσει του ΠΔ 121/2008 που ορίζει τους κανόνες ορθής συνταγογράφησης και τους καλείτε σε απολογία επειδή έχουν γράψει φάρμακα εκτός γνωστικού αντικειμένου.
Το ΠΔ 121/2008 αναφέρεται γενικά ότι οι ιατροί δεν πρέπει να αναγράφουν φάρμακα εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου, γεγονός που φυσικά συμφωνούμε, έχοντας δηλώσει επανειλημμένως ότι είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας. Όμως κ. Αντιπρόεδρε δεν μας απαντάτε σε βασικά ερωτήματα μας για τα οποία έχουν κληθεί σε απολογία οι συνάδελφοί μας :


1. Είναι ή όχι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο των καρδιολόγων η υπερουριχαιμία και φάρμακα δύναται ή όχι να αναγράφουν οι καρδιολόγοι αφού η άνοδος του ουρικού οξέως είναι βασικός παράγων κινδύνου καρδιααγγειακών νοσημάτων

2. Είναι ή όχι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο των καρδιολόγων ο σακχαρώδης διαβήτης και δύναται ή όχι να αναγράφουν τουλάχιστον για peros χορήγηση (βήμα 1 ) φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη οι καρδιολόγοι ή να αναγράφουν φάρμακα σε ήδη ρυθμισμένους ασθενείς όταν έχουν κάνει 2 χρόνια παθολογία για να λάβουν τον τίτλο ειδικότητος της Καρδιολογίας. Φυσικά εδώ γεννάται το ερώτημα πως επιτρέπεται σε άλλες ειδικότητες με λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης στην παθολογία να αναγράφουν φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη (γεγονός για το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση) και δεν επιτρέπεται στους καρδιολόγους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά ;

3. Επιτρέπεται ή όχι οι καρδιολόγοι να αναγράφουν φάρμακα για την γαστροπροστασία, γεγονός που εσείς αναφέρετε ότι δεν μπορούν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Virus που σας κοινοποιούμε. Τίθεται το ερώτημα φυσικά αν το επιβεβαιώνετε .

Για τα ανωτέρω 3 θέματα αν έχετε άλλη άποψη πρώτο λόγο έχουν οι ομάδες εργασίες Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η Επιτροπή παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώου ασθενών της οποίας, και εσείς είστε μέλος.

Σας καλούμε λοιπόν να παύσετε τις αναίτιες διώξεις εναντίον των Ιατρών και να αποσύρετε άμεσα όλες τις κλήσεις σε απολογία που έχουν σχέση με τα ανωτέρω θέματα και φυσικά είμαστε πρόθυμοι για κάθε συνεργασία μακριά από συνεντεύξεις που όλοι όμως, με πρώτο εσάς, πρέπει να τηρήσουμε.

Τέλος για το θέμα της αναγραφής φαρμάκων με εμπορική ονομασία στη θέση σχόλιο παράλληλα με την δραστική ουσία, τον λόγο έχει ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι των οποίων όλοι αλλά και εσείς είμαστε μέλη και πρέπει να υπακούμε στις αποφάσεις τους. Αν πιστεύετε ότι οι προτάσεις τους δεν είναι στον ορθό δρόμο πρέπει να καλέσετε τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να τις αποσύρουν και όχι να καλείτε σε απολογία τους συναδέλφους που απλά υπακούουν στα συλλογικά τους όργανα

Και ας μην ξεχνάμε :
ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙNETAI

 

 

Μετά τιμής

 

 

Ο Πρόεδρος     Ο Γενικός Γραμματέας

 

Φ.Ν. Πατσουράκος       Δημόπουλος Βασίλειος

 

 

Συνημμένα : Δημοσίευμα του Virus (Ιοκάστη Αλειφεροπούλου) πατήστε ΕΔΩ